PIZZA HUT-CIASTO CIENKIE

Pizza – cienkie ciasto

Czas przygotowania: 20 minut przygotowywanie + 1,5 h wyrastanie ciasta

Ilość porcji:2

Składniki:

400 g mąki

40 g drożdży

6-7 łyżek oliwy z oliwek

woda

pół łyżeczki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano

 

Sposób przygotowania:
Drożdże rozdrobnić i wymieszać z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.

 

Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, jedna czwartą szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodna masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

 

Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości około 5 mm i ponakuwać je widelcem.

 

Comments

comments