Polędwiczki imbirowe

Polędwiczki imbirowe
4 kotlety z polędwicy
wieprzowej
kawałek świeżego imbiru
15 dag gorzkiej konfitury
pomarańczowej
lub świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy
2 łyżki jasnego, płynnego miodu
3 łyżeczki ostrej musztardy
szczypta chili
szczypta kurkumy
sos sojowy
pieprz
sól


Marynowanie mięsa w winie podkreśla jego
charakter, dodatek chili i miodu nadaje pikanterii,
o orientalny smak zadba imbir z dodatkiem konfitury
pomarańczowej. Do takich przypraw idealnie nadają
się delikatne polędwiczki wieprzowe.

Ścieramy korzeń na tarce, usuwamy włókna.
Łączymy go z dwiema łyżkami miodu i gorzką
konfiturą pomarańczową, którą możemy zastąpić
świeżo wyciśniętym sokiem. Marynatę doprawiamy
3 łyżeczkami ostrej musztardy, sosem sojowym,
szczyptą chili i odrobiną kurkumy, która podkreśli nie
tylko smak, ale i kolor.

Marynatą smarujemy natarte pieprzem i solą
polędwiczki, a następnie zamykamy w lodówce
na 2 godziny. W tym czasie rozpalamy i porządnie
nagrzewamy grill, oliwimy ruszt i wypiekamy mięso
na złocisty kolor przez kwadrans.

Comments

comments