Poszło z dymem

Poszło z dymem

Grilowane przypalone mięso a zdrowie

Grilowane przypalone mięso a zdrowie


Owszem, smażone i grillowane ppotrawy wyglądają smakowicie i pięknie pachną, ale pamietaj, że za wysoka temperatura może zmienić zdrowe jadło w truciznę.

Gdyby nasi przodkowie nie nauczyli sie uzywac ognia do przygotowywania jedzenia, prawdopodobnie wciąz jeszcze urządzalibysmy jaskinie. ale z punktu widzenia twojego zdrowia lepiej nie przesadzać z temperaturą.

 

Pod wpływem gorąca w niektóre produkty – np. frytkach, chipsach. tostach czy płatkach kukurydzianych – pojawia się akrymalid, o którym wiadomo, że ma działanie rakotwórcze.

 

Z mięsem też zachowaj ostroznośc. Jeżeli przypalisz mięso, ryzykujesz, że razem z białkiem zjesz też, skup się, heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) i wielopierścieniowe weglowodory aromatyczne (WMA), które – co udopwodniono- mogą powodowac nowotwory, w tym dziesiatkującego facetów raka jelita.

 

 

 

Comments

comments