Produkty przetworzone mogą wywoływać depresję

Jeśli cierpisz na przewlekłą de­presję, nie jedz więcej słodyczy. Naukowcy przekonują, że pro­dukty pełne cukru rafinowanego wzniecają bowiem stan zapalny, a ten może prowadzić do tej choroby.

To błędne koło.

Ludzie często sięgają po słodycze, by zła­godzić depresję, a ta najczęściej nasila się zimą. Takie przekąski to jednak fałszywi przyjaciele – podno­szą nastrój na trochę, ale po jakimś czasie przychodzi kolejny epizod depresyjny.

Badacze z Uniwersytetu Kansas szacują, że produkty wysokoprzetworzone odpo­wiadają za 10% z nich, a problem ten nasila się podczas zimowych miesięcy, gdy brak światła sło­necznego zaburza nasz rytm snu. Ok. 30% ludzi cierpi na depresję sezonową, a najlepszym sposo­bem na radzenie sobie z nią jest dieta bogata w produkty roślinne oraz kwasy tłuszczowe omega-3.

Comments

comments