ROGALIKI

ROGALIKI

1 kg mąki(ok. 6 szklanek)

20-30 g drożdży

 250 ml mleka

100-120 g masła

4 jajka

1 łyżeczka cukru

Przygotowujmy rozczyn: ucieramy drożdże z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 125 ml letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe

miejsce.

Mąkę przesiewamy kilka razy, aby nabrała pulchności i dodajemy do niej rozczyn, resztę letniego mleka oraz 3 roztrzepane jajka.

 Ciasto dokładnie wyrabiamy, a na koniec dodajemy roztopione i ochłodzone masło. Gdy ciasto odchodzi od ręki, przykrywamy miskę i odstawiamy w cieple miejsce. Czekamy, aż podwoi swoją objętość.

 Wtedy je ponownie przez chwilę wyrabiamy, dzielimy na dwie, trzy części, formujemy z każdej części wałek i z niego odcinamy równe kawałki, te z kolei wałkujemy w kwadraty.

 Każdy kwadrat zwijamy, zaczynając od rogu.

 Blachę smarujemy masłem i na niej układamy gotowe rogaliki.

 Gdy znowu podrosną, smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Comments

comments