Rosół z karpia

 

Przepis na rybny rosół

Składniki:

     2 l wywaru rybnego lub wody, 1 kg karpia,

    1 pęczek włoszczyzny bez kapusty, 1 cebula,

     2-6 ziaren ziela angielskiego, 1-3 liście laurowe, gałka muszkatołowa, 2 białka, sól, pieprz, ew. 2-3 kostki rosołowe

Rybę sprawiamy, dzielimy na dzwonka. Głowę, ogon, płetwy i kręgosłup wykorzystujemy do zrobienia wy­waru. Włoszczyznę obieramy, płuczemy i zalewamy przecedzonym wywarem. Gotujemy. Karpia myjemy i dzielimy na dzwonka, wkładamy do wywaru z ja­rzyn, dodajemy wszystkie przyprawy oraz zrumie- nioną nad ogniem lub na płytce cebulę. Gotujemy ra­zem pół godziny. Rybę wyjmujemy. Do przecedzo­nego rosołu dodajemy białka i podgotowujemy, ubija­jąc trzepaczką. Jeszcze raz rosół przecedzamy, do­prawiamy do smaku, podajemy z kawałeczkami kar­pia bez ości, pokrojonymi w kostkę. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać warzywne kostki rosołowe.

Comments

comments