Ruskie pierogi

Ruskie pierogi

 

ciasto: 2 szklanki mała pszennej, jajo, sól farsz: 50 dag ugotowanych ziemniaków, 25 dag twarogu, po 5 dag rokpola, cheddara i bryndzy^ 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 fyżki oleju, po łyżeczce soli czosnkowe] i cebulowej, 2 łyżeczki białego pieprzu, 10 dag masła

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajo, szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 20 minut, żeby “odpoczęło”

Cebulęiczosnekobieramy, cebulęszatkujemy, a czosnekmiażdżymyirazempodsmażamy na oleju.

Twaróg mielemy na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem. oraz pozostałymi serami. Przyprawiamy solą czosnkową i cebulową, białym pieprzeni i dokładnie mieszamy.

Zamiast pieprzu można użyć curry lub chilli/ a zamiast soli czosnkowej czy cebulowej – soli selerowej lub ziołowej.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy krążki. Na środloi każdego krążka kładziemy kulkę farszu, brzegi ciasta zwilżamy wodą i starannie zalepiamy.

Pierogigotujemy w osolonymwrzątku 3 minuty od chwiliwypłynięciaiwyjmujemyłyżkącedzakową.

Podajemypolanęroztopionymmasłem.

Comments

comments