Ryba po węgiersku

Ryba po węgiersku

800 g ryb, sól, 2 łyżki mąki; sos węgierski: 1 cebula, 1/2 łyżki margaryny, 1 i 1/2 łyżki mąki, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki śmietany sok z cytryny, sól, cukier, mielona papryka; do smażenia: olej.

Ryby oczyścić, wypatroszyć, opłukać, odcisnąć z wody, podzielić na dzwonka, posolić i oprószyć mąką. Usmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obrać, posiekać, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić wodą, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Wlać śmietanę i sok z cytry­ny. Doprawić solą, cukrem i mieloną papryką. Usmażone ryby włożyć do naczy­nia z sosem i chwilę podusić. Podawać z kluskami półfrancuskimi lub ryżem.

Comments

comments