Sałatka śledziowa nr 1

(dla 4 osób) 25 dag filetów śledziowych,

4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 1 duże soczyste zielone jabłko, 2 cebule (mogą być różnokolorowe), śmietana, majonez, jogurt – razem 1 szklanka, świeży koperek.

Można również dodać 2 ogórki ldszone lub 4 korniszony, kapary do dekoracji, 1 łyżeczkę cukru

Śledzie moczymy w wodzie lub jeszcze lepiej w mleku. Kiedy uznamy, że są już dobre, odsączamy i kroimy w nieduże dzwonka. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę: ziemniaki, jabłko, cebulę i ewentualnie ogórki. Mieszamy, a następnie zalewamy sosem przygotowanym z majonezu, śmietany i jogurtu z ewentualnym dodatkiem cukru.

Dekorujemy posiekanym świeżym koperkiem i kaparami. Soli nie dodajemy.

Comments

comments