Sałatka śledziowa nr 2, czyli śledź pod pierzyną

(dla 4 osób) 25 dag filetów śledziowych,

2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach,

2 ugotowane w łupinach buraki,

2 różnokolorowe cebule, 2 ząbki czosnku,

1 łyżka musztardy z pełną gorczycą, 1 łyżeczka cukru, 1 szklanka majonezu lub majonezu wymieszanego pół na pół z jogurtem.

Można dodać również jabłko, ogórek kiszony lub marynowany, gotowaną fasolę i jajko na twardo

Śledzie przygotowujemy jak w sałatce nr 1, obrane ziemniaki, buraki i cebulę kroimy w plastry. Jeżeli dodajemy ogórki, jabłko i jajko – również. Dodajemy fasolę.

Sos: mieszamy majonez, jogurt, musztardę: i cukier i dodajemy zmiażdżony czosnek.

W szklanym naczyniu układamy warstwami ziemniaki, śledzie, cebulę, buraki (lub inne składniki) – może być wiele pięter. Całość zalewamy sosem i podajemy na stół.

Comments

comments