Schab pieczony faszerowany

Schab pieczony faszerowany

Składniki:

l 5 kg schabu środkowego z polędwiczką,

25 dag suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek),

l kg kwaśnych jabłek,

50 dag kiszonej kapusty,

1,5 kg ziemniaków, 2 łyżki maki pszennej, 2 łyżki oleju, łyżeczka kminku, maggi

bejca: 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu winnego, łyżka majeranku, 2 ząbki czosnku, sól

Polędwiczkę oddzielamy od schabu, nacinamy ją wzdłuż i wypełniamy śliwkami (część śliwek zostawiamy do przybrania), zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki, żeby zesztywniała.

 

Od schabu oddzielamy kość i mięso polewamy w misce bejcą przygotowaną z podanych składników. Odstawiamy minimum na 30 minut (im dłużej, tym lepiej), co jakiś czas przewracając.

 

Wzdłuż schabu robimy otwór’ na wylot i poszerzamy w wielu kierunkach, ale ostrożnie, żeby nie przebić. Do schabu wkładamy zmrożoną polędwiczkę ze śliwkami. Mięso wkładamy do brytfanny i na 30 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240°C.

 

Z oleju i mąki robimy na patelni zasmażkę, wkładamy odciśniętą i pokrojoną kapustę, dodajemy kminek, maggi i podsmażamy, mieszając.

 

Jabłka myjemy, odcinamy wieczka, wydrążamy i napełniamy kapustą, przykrywamy wieczkiem. Podpieczony schab przekładamy na płaską blachę, obkładamy jabłkami z kapustą i obgotowanymi w mundurkach, a następnie obranymi ziemniakami.

 

Schab smarujemy pozostałą bejcą, ziemniaki polewamy sosem z pieczenia i pieczemy jeszcze około 40 minut w temperaturze 190°C. Podajemy na zimno, pokrojony w plastry. Schab faszerowany można Podawać również na ciepło, polany sosem z pieczenia, przybrany suszonymi śliwkami.
 

Comments

comments