SMALEC Z MIĘSEM

SMALEC Z MIĘSEM

500 g  słoniny lub tłuszczu wieprzowego

250 g wieprzowiny karkówki

łopatki bez kości

chudego surowego boczku

lub kiełbasy

2 cebule

4 ząbki czosnku

sól

pieprz

Słoninę kroimy w drobną kostkę i topimy w rondelku
na małym ogniu. Podgrzewamy, aż skwarki będą
przezroczyste. Można w trakcie podgrzewania
dodać szklankę wody.
 
Mięso obieramy z żył i błon,
kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do topionej
słoniny. Smażymy razem przez godzinę. Cebulę
obieramy, czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną
soli.
 
Pod koniec smażenia dodajemy cebulę, a gdy
się zarumieni, zdejmujemy rondelek z ognia. Wrzucamy
mielony piepiz. sól i czosnek. Mieszamy i zlewamy
do kamiennego naczynia do zastygnięcia.

Comments

comments