Spaghetti napoli

Spaghetti napoli
' 1 pusska pomidorów pelati
" 1 ząbek czosnek
– 1 mała cebula
, 1 pęczek świeżej bazylii
' 1 mały pęczek oregano
' sóI, pieprz
' szczypta cukru
' 2 łyżki stdrtego parmezanu
" 400 g makaronu spaghetti

Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać,
wrzucić na rozgrzaną oliwę.
Smażyć, aż wszystko się zeszkli (nie
powinno się przysmażyć).
 
Następnie dodać calą zawartość puszki z
pomidorkami pelati. Dusić około 15 min,
aż pomidory się rozpadną i utworzą
gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem
i cukrem.
Wrzucić zioła i wymieszać.
Makaron ugotować al dente;
do wody dodać 2-3 łyżki oleju' aby
makaron się nie sklejał. odcedzić,
na|ożyć na talerz, polać sosem i posypać
parmezanem. ozdobić listkami
bazylii.

Comments

comments