Stek z kością w burbonie

Stek z kością w burbonie

 4 steki z kością

 pieprz sól

 Marynata: 500 ml piwa typu porter 150 ml burbonu, 100 ml lekkiego sosu sojowego 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżki sosu  Worcestershire 2 łyżki soku z cytryny

7 Stek T-bone to prawdziwa duma Ameryki – ojczyzny barbecue  oraz steak housów. Marynuje się  go amerykańskiej  whisky,  czyli  w  burbonie,  z  dodatkiem sosu  sojowego,  sosu  Worcetstershire  oraz  ciemnego piwa typu porter.

 

Mięso  marynujemy  dzień  wcześniej.  Łączymy  alkohol z  przyprawami,  a  następnie  moczymy  w  nim  natarte solą  i  pieprzem  steki  przez  noc.  Dzięki  temu  nasze steki  nie  tylko  odpowiednio  skruszeją,  ale  nabiorą smaku i aromatu.

 

Następnego  dnia  rozpalamy  i  rozgrzewamy  grill  oraz smarujemy  ruszt  oliwą.  Na  tak  przygotowanego  grilla kładziemy  odsączone  z  zalewy  steki  i  wypiekamy  na ostrym  żarze,  po  10  minut  z  każdej  strony.  Zgodnie ze  złotą  zasadą,  steki  popijamy  burbonem  lub schłodzonym  porterem.  Do  takich  steków  najlepiej pasują pieczone ziemniaki.
 
 

Comments

comments