Steki z jagnięciny z nutą cytrynowo- tymiankową

Steki z jagnięciny z nutą cytrynowo- tymiankową

4 steki jagnięce

1/2 szklanki oliwy z oliwek

1/4 szklanki soku z cytryny

pęczek świeżego tymianku

plasterek cytryny i płatek masła do dekoracji

pieprz sól

Jagnięcina to wyjątkowo delikatne mięso, którego nie należy ciężko doprawiać, bowiem może się zgubić jej oryginalny smak. Wystarczającym uzupełnieniem tych steków będzie marynata cytrynowa z tymiankiem, który doskonale podkreśli charakter mięsa.

Szykujemy marynatę. W misie słusznych rozmiarów mieszamy oliwę oraz sok z cytryny, dodajemy porcję świeżego, posiekanego tymianku. Do tak przyrządzonej zalewy wkładamy natarte pieprzem i solą steki jagnięce. Całość dokładnie mieszamy. Marynujemy w lodówce przez godzinę.

W tym czasie rozpalamy i porządnie rozgrzewamy grill. Mięso wypiekamy na ostrym żarze przez 10 minut, co jakiś czas je przewracając. Ułożone już na talerzach steki dekorujemy plasterkami cytryny, gałązkami tymianku i płatkami masła. Serwujemy z grzankami oraz świeżą sałatą.

 

Comments

comments