Steki z jagnięciny z nutą cytrynowo-tymiankową

Steki z jagnięciny z nutą cytrynowo-tymiankową:


4 steki jagnięce
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki soku z cytryny
pęczek świeżego tymianku
plasterek cytryny i płatek masła
do dekoracji
pieprz
sól


Jagnięcina to wyjątkowo delikatne mięso, którego nie
należy ciężko doprawiać, bowiem może się zgubić jej
oryginalny smak. Wystarczającym uzupełnieniem tych
steków będzie marynata cytrynowa z tymiankiem,
który doskonale podkreśli charakter mięsa.


Szykujemy marynatę. W misie słusznych rozmiarów
mieszamy oliwę oraz sok z cytryny, dodajemy
porcję świeżego, posiekanego tymianku. Do tak
przyrządzonej zalewy wkładamy natarte pieprzem
i solą steki jagnięce. Całość dokładnie mieszamy.
Marynujemy w lodówce przez godzinę.


W tym czasie rozpalamy i porządnie rozgrzewamy
grill. Mięso wypiekamy na ostrym żarze przez 10
minut, co jakiś czas je przewracając. Ułożone już
na talerzach steki dekorujemy plasterkami cytryny,
gałązkami tymianku i płatkami masła. Serwujemy
z grzankami oraz świeżą sałatą.

Comments

comments