Szaszłyk po rosyjsku

Szaszłyk po rosyjsku

Składniki:

25 dag baraniny

½ szklanki octu z czerwonego

wina

¼ szklanki oliwy z oliwek

woda

pęczek koperku

pietruszki,szczypiorku

2 garści świeżej kolendry

4 ząbki czosnku

4 cebule

2 papryki

pomidory koktajlowe

pieprz kolorowy

sól

Klasyczny szaszłyk pochodzi z Rosji. To właśnie

od naszych wschodnich sąsiadów zapożyczyliśmy

określenie na mięso na patyku. Jak więc zatem grillują

Rosjanie?

Baraninę, pokrojoną w grubą kostkę, nacieramy

solą, kolorowym pieprzem i roztartym czosnkiem.

Posypujemy siekanym koperkiem, pietruszką,

kolendrą oraz szczypiorkiem. Skrapiamy sokiem

z cytryny i zalewamy octem z czerwonego wina oraz

oliwą. Brak płynu uzupełniamy wodą. Wszystko razem

mieszamy i marynujemy przez noc.

 

Gdy baranina przejdzie aromatem ziół, rozpalamy

i dobrze rozgrzewamy grill. Smarujemy ruszt oliwą

z oliwek, a na patyczki do szaszłyków nadziewamy

kolejno mięso, ósemki cebuli, paprykę i pomidory.

Pieczemy, obracając co jakiś czas, aż szaszłyki dobrze

się zrumienią. Dla lepszego efektu szaszłyki ułożone

już na talerzach można skropić podgrzaną wódką

i podpalić.

 

Do takich szaszłyków świetnie sprawdzi się dip na bazie

ogórków.

Comments

comments