Szaszłyki słodko-kwaśne z owocami

Szaszłyki słodko-kwaśne z owocami

SKŁADNIKI:

25 dag wieprzowiny

100 ml słodkiego lub półsłodkiego wermutu

po 50 ml soku ananasowego i winogronowego

 cała cytryna

 łyżka jasnego miodu

świeży ananas

kiść winogron

pieprz sól

Pora na coś słodkiego. Wieprzowinę zamarynujemy na słodko-kwaśno, a na patyczki nabijemy owoce

Zaczynamy od cytryny. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Pokrojoną w sporą kostkę wieprzowinę nacieramy pieprzem, solą i oliwą z oliwek oraz skrapiamy obficie sokiem z cytryny. W misce szykujemy marynatę, czyli wlewamy słodki wermut, sok ananasowy, sok winogronowy i dodajemy tartą skórkę z cytryny oraz solidną łyżkę jasnego miodu. . Marynujemy mięso w zalewie co najmniej dwie godziny.

Rozpalamy i porządnie rozgrzewamy grill. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie kawałki obranego, świeżego ananasa, winogrona oraz mięso. Przed położeniem szaszłyków na posmarowanym oliwą ruszcie, smarujemy je miodem i wypiekamy, obracając co jakiś czas przez około 15 minut.

A co podać w kieliszkach? Do czerwonego mięsa wino powinno pasować kolorystycznie, choć do owoców pasuje wino białe, lub różowe. A może trzymając się złotej zasady zaserwujemy jakiś wytrawny drink na bazie wermutu?

 

 

Comments

comments