Szpinak na gęsto

Szpinak na gęsto

 

Składniki:
1 kg szpinaku świeżego lub mrożonego
0,5 kostki masła
3-4 łyżki mąki
0,5 l mleka słodkiego
sól, pieprz, cukier, przyprawa maggi
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:


Szpinak świeży należy wypłukać kilka razy, a następnie wrzucić do gotującej się
wody, do której należy wsypać soli i sody oczyszczonej po 1 łyżeczce. Jak zacznie się
gotować, wylać to na sito i przelać zimną wodą, zostawić do okapania, a następnie
posiekać na desce. Szpinak mrożony – rozmrozić.


Z masła, cebuli, czosnku, mąki zrobić zasmażkę. Wlać mleko i zrobić biały sos. Doprawić
solą, cukrem, pieprzem i przyprawą maggi. Dodać posiekany szpinak, doprawić
i przegotować.

 

Comments

comments