Udka ze śródziemnomorską sałatką

 

PORCJE

  • udka z kurczaka, 8
  • marchewki, 2, krojone
  • cebula, siekana ♦ząbki czosnku, 5 ♦woda, 150 ml
  • zielone oliwki, 500 g Na sałatkę:
  • quinoa,170g
  • czerwona papryka, krojona
  • ogórek, 1/2, krojony
  • pomidorki, 150 g, krojone

PRZYGOTOWANIE

Przez 3 minuty podsmażaj na oleju marchewkę z cebulą. Dorzuć czosnek, wodę i oliwki (świetne źródło obniżają­cego ciśnienie kwasu oleinowego). Na koniec dodaj udka i smaż na wolnym ogniu przez 45 min. W międzyczasie ugotuj quinoę, wymieszaj z warzywa­mi i polej mieszanką octu balsamicz­nego oraz oliwy. Wyłóż na talerz, a następnie posyp pokruszoną fetą. Obok umieść danie z patelni.

Comments

comments