WĄTRÓBKA PO ŻYDOWSKU

WĄTRÓBKA PO ŻYDOWSKU
300 g wątróbek drobiowych
pól zielonego kwaśnego jabłka
3 ugotowane na twardo jajka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
I łyżka mąki
tłuszcz do smażenia (polecam tłuszcz
z pieczonej gęsi. kaczki lub ostatecznie z kury)
szczypta majeranku
sól
pieprz

Wątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej
tłuszcz. Obsuszamy, możemy oprószyć mąką. Rozgrzewamy
tłuszcz i obsmażamy wątróbkę ze
wszystkich stron do ziumienienia. Następnie dodajemy
plastry cebuli, pokrojone w cząstki jabłko
(usuwamy gniazda nasienne) i posiekany, utarty
z odrobiną soli czosnek
 
. Solimy, pieprzymy, doprawiamy
majerankiem i dusimy razem pod
około 10 minut.
 
Kiedy wystygnie, siekamy
wątróbkę i ugotowane na twardo jajka razem ze
wszystkimi składnikami. Można zemleć na maszynce,
ale tylko przez sito z dużymi oczkami. Doprawiamy
do smaku. Dekorujemy posiekanym jajkiem
kurzym lub cząstkami ugotowanego na
twardo jajeczka przepiórczego.
 
Serwujemy n a półmisku
na kanapkach. Zgodnie z żydowską tradycją
wątróbkę powinno się podawać na chalcc.

Comments

comments