Zapiekanka cebulowa

NA 4 PORCJE:

  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • sól
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • pieprz
  • 3 średnie cebule
  • 80 ml oliwy
  • 600 g ziemniaków
  • 125 g startego żółtego sera lub pokruszonego pleśniowego

 

  1. Masło roztopić w garnku,posypać mąką i zrobić jasną zasmażkę. Wlać mleko, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.4 minut. Sos doprawić, solą, gałką i pieprzem. 

  2. Cebule pokroić w ćwiartki, a nastepnie w plastry. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry, wymieszać z oliwą i cebulą.

  3. Warzywa włożyc do naczynia żaroodpornego, polać sosem beszamelowym i posypac serem. Przykryć folią aluminową i wstawic do piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 170 stopni. Usunąć folię, piec jueszcze 10 minut, aż wierzch się zrumieni.
PRZYGOTOWANIE: ok 1 godziny 45 minut, 1 PORCJA: ok.570 kcal, 17 g białka, 37 g tłuszczu, 43 g węglowodanów

 

Comments

comments

Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia. Dodaj do ulubionych permalink.