Żeberka miodowe z chili

Żeberka miodowe z chili

Porcja żeberek na 4 osoby

1 papryczka chili

ewentualnie pieprz cayenne

2 łyżki jasnego, płynnego miodu

100 ml oliwy z oliwek

sos sojowy

pieprz

sól

 

Na grillu nie powinno zabraknąć  żeberek – w końcu smakosze wyjątkowo wysoko cenią sobie to mięso. Połączenie papryczki chili z miodem nie tylko nada daniu wyraźnej ostrości, ale stworzy także charakterystyczną, słodkawą skorupkę.

Zaczynamy od marynaty. Drobno siekamy i rozcieramy z solą dwa ząbki czosnku oraz jedną papryczkę chili. Dodajemy oliwę z oliwek oraz dwie łyżki miodu i dokładnie mieszamy doprawiając kroplą sosu sojowego.

Żeberka dzielimy na porcje, pozbawiamy zbędnego tłuszczu, nacieramy solą i pieprzem, a następnie smarujemy dokładnie marynatą i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Na ruszcie zaś pieczemy je, aż się zrumienią, czyli około kwadransa. Do pikantnych żeberek polecamy sosy jogurtowe

Comments

comments