Zielona herbata jeszcze zdrowsza niż sądzilismy

Galusan epigallokatechiny – choc może to być trudne, warto zapamiętać tę nazwę.Właśnie udowodniono, że ten organiczny związek chemiczny zwany w skrócie EGCG JEST JEDNYM Z NAJBARDZIEJ PROZDROWOTNYCH SKŁADNIKÓW ZIELONEJ HERBATY.

 

 

Badania przeprowadzone na myszach które karmiono przez 16 tygodni posiłkami bogatymi w tłuszcze i cukry. Jedna grupę pojono przy tym zielona herbatą, drugą wodą. Jak się okazało na koniec eksperymentu, myszy które piły napój bogaty w EGCG, nie tylko ważyły mniej, ale lepiej dawały sobie radę z zadaniami wymagającymi sprawności intelektualnej. Wskazuje to, że zielona herbata może łagodzić ciężkie skutki zachodniej diety takie jak otyłość, insulinoodporność i upośledzenie zdolności poznawczych.

 

Nie dziwi, że badanie przeprowadzono na chińskim uniwersytecie w Yangling. Jeden z jego autorów przypomina, że ulubiona przez Chińczyków zielona herbata jest drugim, po wodzie, najpopularniejszym napojem na świecie.

Comments

comments

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zdrowie. Dodaj do ulubionych permalink.