Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku
Składniki:
 pół opakowania mrożonego zielonego groszku (250 g)
• pół szklanki słodkiej śmietanki
• 150 g szynki z indyka
• 2 żółtka
• mała porcja włoszczyzny
• kostka bulionowa
• sól
• zioła prowansalskie
• mielona gałka muszkatołowa
• cukier
• sok z cytryny
• 4 kromki bułki paryskiej

1. Groszek włożyć do garnka razem z pokrojoną lub startą na tarce włoszczyzną.
Zalać dwiema szklankami wrzątku, włożyć kostkę bulionową. Ugotować do
miękkości, zmiksować. Dodać pokrojoną w makaronik wędlinę.
2. Śmietankę roztrzepać z żółtkami, wlać kilka łyżek wrzącej zupy i nie
przerywając mieszania, dodać do garnka. Zestawić z ognia. Doprawić solą, gałką
muszkatołową, ziołami prowansalskimi, odrobiną cukru i sokiem z cytryny.
Podawać z bułką, opieczoną w tosterze.

Comments

comments