ZUPA Z WIŚNI

Składniki na 4 porcje: 750 g wiśni, 10 łyżek cukru, szklanka mleka, 2 łyżki kaszy manny, 3 jajka, 1
opakowanie cukru waniliowego, szczypta mielonego cynamonu, 1 l wody

Składniki na 4 porcje:

750 g wiśni, 10 łyżek cukru, szklanka mleka, 2 łyżki kaszy manny, 3 jajka, 1
opakowanie cukru waniliowego, szczypta mielonego cynamonu, 1 l wody

Wiśnie zasypać 6 łyżkami cukru, zalać wodą, dodać cynamon i gotować. W
osobnym garnku zagotować mleko, do wrzącego wsypać cienką strużką kaszę
mannę i gotować 5-8 minut, ciągle mieszając. Zestawić z ognia. Gdy ostygnie,
wymieszać z żółtkami utartymi z 2 łyżkami cukru na białą masę. Łyżeczką
maczaną we wrzątku nabierać porcje masy i kłaść kluseczki do gotującej się
zupy. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując pod koniec resztę cukru i cukier
waniliowy. Zupę rozlać na talerze i przyozdobić każdą porcję kleksami z ubitej
piany.

Comments

comments