Barszcz ukraiński

SKŁADNIKI

• 50 dag buraków czerwonych
• kawałek kapusty włoskiej
• 2 marchewki
• pietruszka
• kawałek pora
• 2 – 3 ziemniaki
• pół szklanki białej fasoli
• 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
• kilka łyżek śmietany
• pół łyżki mąki
• łyżka sosu sojowego
• ziele angielskie
• 3 łyżki posiekanej zieleniny (pietruszki lub koperku)
• vegeta
• szczypta cukru
• pieprz

Sposób wykonania:
Fasolę zalać wrzącą wodą, odstawić na 3 godziny.
Następnie odcedzić, zalać sześcioma szklankami świeżej wody i gotować.
Gdy fasola będzie prawie miękka, dodać warzywa starte na tarce o dużych oczkach, poszatkowaną kapustę, ziele angielskie i gotować 15 – 20 minut.
Następnie włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Buraki umyć, obrać, zetrze ć na tarce jarzynowej, zalać dwiema szklankami wody i ugotować w osobnym naczyniu.

Gdy będą miękkie, przelać je do garnka z warzywami.
Przyprawić zupę przecierem pomidorowym, sosem sojowym, vegetą, pieprzem i cukrem.

Wymieszać z mąką rozprowadzon ą śmietaną, zagotować.
Rozlać do talerzy, posypać zieleniną.

Dodaj komentarz