Hamburgery drobiowe

Hamburgery drobiowe

HAMBURGERY DROBIOWE

Składniki:.  

     1 CZERSTWA KAJZERKA

.       1/2 SZKL. ROSOŁU Z KOSTKI

.       1 SZALOTKA

. 2 -3 PIECZARKI .

        1 ŁYŻKA MASŁA

. 600 G MIELONEGO MIĘSA Z INDYKA LUB KURCZAKA

. 2 JAJKA

. 2 ŁYŻKI POSIEKANEGO KOPERKU . SOK Z CYTRYNY .     1 SZCZYPTA SOLI

.       1 SZCZYPTA PIEPRZU

. 2 -3 ŁYŻKI MĄKI .

 5 -6 ŁYŻEK TARTEJ BUŁKI .

 3 -4 ŁYŻKI SEZAMU .

 4 ŁYŻKI OLEJU . 4 BUŁKI

. POKROJONE W SŁUPKI WARZYWA ŚWIEŻE I KONSERWOWE

 

  1. Czerstwą kajzerkę namoczyć w rosole. Obraną szalotkę i oczyszczone pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na Łyżce masła. Mielone mięso drobiowe włożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę oraz podsmażoną szalotkę z pieczarkami.
  2. Jajka umyć, Żółtka oddzielić od białek. Do masy mięsnej dodać Żółtka i posiekany koperek. Doprawić sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem.
  3. Masę starannie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą mięsną. Wilgotnymi dłońmi uformować Płaskie kotlety. Oprószyć je mąką i obtoczyć w tartej bułce wymieszanej z sezamem.
  4. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Bułki włożyć na 5 minut do piekarnika o temp. 200 c, przekroić do środka włożyć Słupki warzyw oraz kotlety.

Dodaj komentarz