Aksamitna zupa z gałką muszkatałową

AKSAMITNA ZUPA Z GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ
Składniki na 6 porcji:

800 g ziemniaków

pęczek włoszczyzny (bez kapusty)

2 udka kurczaka,

łyżka oleju, sól, pieprz,

3 ziarna ziela angielskiego,

liść laurowy, goździk,

100 ml śmietany 22%,

gałka muszkatołowa,

natka pietruszki

Ziemniaki i włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę.

Mięso umyć iosuszyć. Olej podgrzać w dużym rondlu, podsmażyć na nim udka kurczaka z
obu stron. Dodać warzywa, oprószyć solą i pieprzem, wlać 2 l wrzącej wody,
włożyć ziele, liść laurowy i goździk. Gotować ok. 30 minut na małym ogniu
pod przykryciem.

Wyjąć z zupy mięso, liść, ziele i goździk. Mięso oddzielić od
kości, pokroić na małe kawałki.

Ugotowane warzywa i mięso zmiksować,
połączyć z zupą, wlać śmietanę, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku
solą, pieprzem i sporą ilością świeżo utartej gałki muszkatołowej

Dodaj komentarz