AKSAMITNA ZUPA Z GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ
Składniki na 6 porcji:
800 g ziemniaków
pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
2 udka kurczaka,
łyżka oleju, sól, pieprz,
3 ziarna ziela angielskiego,
liść laurowy, goździk,
100 ml śmietany 22%,
gałka muszkatołowa,
natka pietruszki
Ziemniaki i włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Mięso umyć iosuszyć. Olej podgrzać w dużym rondlu, podsmażyć na nim udka kurczaka z
obu stron. Dodać warzywa, oprószyć solą i pieprzem, wlać 2 l wrzącej wody,
włożyć ziele, liść laurowy i goździk. Gotować ok. 30 minut na małym ogniu
pod przykryciem.
Wyjąć z zupy mięso, liść, ziele i goździk. Mięso oddzielić od
kości, pokroić na małe kawałki.
Ugotowane warzywa i mięso zmiksować,
połączyć z zupą, wlać śmietanę, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku
solą, pieprzem i sporą ilością świeżo utartej gałki muszkatołowej