
ANANAS (Ananas satiuus) – tropikalna bylina wyrastająca do około metra wysokości. Kwiatostan gęsty o niepozornych różowych kwiatach. Owoc złocistożółty powstaje przez zrośnięcie licznych jagód z mięsistą osią owocostanu. Ma wygląd mięsistej szyszki opatrzonej czubem liści. Zawiera cukry, witaminę C, kwasy organiczne, związki miedzi i potasu
Do słoja z szerokim otworem wlać 0,5 litra spirytusu. Ananas obrać ze skóry. Odkroić ćwierć owocu, owinąć gazą i zawiązać sznurkiem. Umocować nad spirytusem, tak aby owoc nie dotykał jego powierzchni. Stój szczelnie zamknąć, postawić w zimnym i ęiemnym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie usunąć pozostałości owocu. Z trzech czwartych litra wody i ćwierci kilograma cukru przygotować syrop cukrowy.
W czasie gotowania szumować. Do gorącego syropu wlać , ananasowy spirytus. Dobrze wymieszać i wystudzić. Rozlać do butelek, szczelnie je zamknąć. Przez pól roku trzymać w miejscu ciemnym i chłodnym.
Nalewka wzmacniająca dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Właściwości przeciwgorączkowe korzystne w stanach zaziębienia. Dobrze działa na serce, naczynia wieńcowe i nerki.
Pić po dwie łyżki stołowe dwa lub trzy razy dziennie.