SKŁADNIKI:
- -30 dag zielonego ogórka
- -malutka marchewka
- -2-3 duże kruche jabłka
- -5 dużych słodkich pomarańczy
- -listki mięty
- -szklanka soku pomarańczowego
- -2-3 goździki
- -miód akacjowy
- -2 średnie marchewki ugotowane w lekko osłodzonej wodzie
- -sok marchwiowy przecierowy
- -cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Ogórka obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Jabłka obrać i pokroić w cząstki, które wsypać do rondelka z goździkami i rozgotować ze szklanką soku pomarańczowego. Zmiksować z dodatkiem kilku listków świeżej mięty, miodem do smaku, ugotowaną marchewką [bez wywaru],3 pomarańczami obranymi ze skórki i błonek oraz cukrem waniliowym. Marchewkę surową zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i dodać wraz z ogórkiem do musu jabłkowo-pomarańczowego. Pozostałe pomarańcze także
Z czym podawać? Podawać z ugotowaną, pokrojoną kiełbasą i jajkiem.