Barszcz czerwony czysty (Wigilia)
kwas buraczany
· 1 kg buraków
· 1 kromka suchego razowego chleba
· 3 ząbki czosnku
· 1 łyżeczka kminku
· szczypta cukru
· 3 łyżeczki soli
barszcz
· 50 dag buraków
· 1 porcja włoszczyzny
· 3 szklanki kwasu buraczanego
· 2 – 3 suszone grzyby
· 2 ząbki czosnku
· 3 ziarna ziela angielskiego
· 1 liść laurowy
· cukier
· sól, pieprz
Sposób wykonania :
Przygotować kwas: buraki obrać, umyć, pokroić w plastry, włożyć do garnka, a następnie zalać 3 l letniej przegotowanej wody.
Czosnek obrać, przekroić na pół i wraz z kminkiem, solą i cukrem oraz kromką chleba dodać do buraków.
Garnek przykryć i zostawić na 5 dni w ciepłym miejscu.