Barszcz świąteczny (Podlasie)
· 50 dag buraków ćwikłowych
· litr rosołu z wołowiny
· 3 dag grzybów
· kawałek skórki z chleba razowego
· 2 żółtka
· 8 dag rodzynków
· ząbek czosnku
· ziele angielskie
· liść laurowy
· lubczyk
· tymianek
· sok z cytryny
· sól, pieprz
Sposób wykonania :
Buraki obrać, pokroić w plasterki i ugotować w części rosołu.
Grzyby namoczyć kilka godzin, po czym ugotować w tej samej wodzie.
Do garnka z burakami dodać skórkę z chleba razowego, przyprawy, wlać pozostały rosół, wywar z grzybów i zagotować.
Następnie barszcz przecedzić, dodać grzyby pokrojone w paski, rodzynki, zaciągnąć żółtkami, doprawić sokiem z cytryny.
Podawać z grzankami.