Barszcz świąteczny (Podlasie)
-
50 dag buraków ćwikłowych
-
litr rosołu z wołowiny
-
3 dag grzybów
-
kawałek skórki z chleba razowego
-
2 żółtka
-
8 dag rodzynków
-
ząbek czosnku
-
ziele angielskie
-
liść laurowy
-
lubczyk
-
tymianek
-
sok z cytryny
-
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Buraki obrać, pokroić w plasterki i ugotować w części rosołu.
Grzyby namoczyć kilka godzin, po czym ugotować w tej samej wodzie.
Do garnka z burakami dodać skórkę z chleba razowego, przyprawy, wlać pozostały rosół, wywar z grzybów i zagotować.
Następnie barszcz przecedzić, dodać grzyby pokrojone w paski, rodzynki, zaciągnąć żółtkami, doprawić sokiem z cytryny.
Podawać z grzankami.