Barszcz świąteczny (Podlasie)

Barszcz świąteczny (Podlasie)
  • 50 dag buraków ćwikłowych
  • litr rosołu z wołowiny
  • 3 dag grzybów
  • kawałek skórki z chleba razowego
  • 2 żółtka
  • 8 dag rodzynków
  • ząbek czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • lubczyk
  • tymianek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

 

 

Sposób wykonania :

Buraki obrać, pokroić w plasterki i ugotować w części rosołu.
Grzyby namoczyć kilka godzin, po czym ugotować w tej samej wodzie.
Do garnka z burakami dodać skórkę z chleba razowego, przyprawy, wlać pozostały rosół, wywar z grzybów i zagotować.
Następnie barszcz przecedzić, dodać grzyby pokrojone w paski, rodzynki, zaciągnąć żółtkami, doprawić sokiem z cytryny.
Podawać z grzankami.


 

Dodaj komentarz