Barszcz wigilijny
Składniki:
1,5I esencjonalnego wywaru warzywnego, grzybowego, 4 buraki, 500 ml zakwasu buraczanego, 100 g suszonych prawdziwków, saszetka ziołowa (6 ziaren czarnego pieprzu,
4 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy), sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, majeranek
W 500 ml wody moczymy grzybki przez 2 godziny, potem gotujemy do miękkości. Buraki pieczemy w piekarniku, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodajemy saszetkę ziołową i utarte buraki, chwilę gotujemy. Pod koniec wyjmujemy saszetkę ziołową. Wywar przecedzamy i dolewamy do niego wywar z grzybków (z grzybków robimy uszka] oraz zakwas buraczany, Barszcz podgrzewamy do momentu wrzenia, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, ew. sokiem z cytryny i majerankiem. Podajemy z uszkami lub ugotowaną fasolą.
Buraki pieczemy lub gotujemy. Osobiście jestem miłośnikiem metody Mikołaja Reja, czyli zachęcam Was do pieczenia buraków w piekarniku!