
SKŁADNIKI
- kg buraków porcja włoszczyzny 5-10 dag
5-10 dag suszonych grzybów
2-3 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe 1 cytryna ziele angielskie (4-6 ziarenek) majeranek
- sól
- w cukier 30 dag drobnej białej fasoli
Grzyby zalać zimną wodą i zostawić na noc. To samo zrobić z fasolką. Buraki obrać, posiekać w plastry, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek, pozostawić namoczone na noc. Następnego dnia wstawić do gotowania grzyby (w tej samej wodzie, co się moczyły), podobnie zrobić z burakami. Również fasolkę ugotować w tej wodzie, w której się moczyła. Z włoszczyzny ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli. Po ugotowaniu wszystkich składników wywary z nich (grzybowy, buraczany, warzywny) zlać do garnka, przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny (ewentualnie można do barszczu dodać łyżkę czerwonego wina.