Befsztyk z polędwicy po angielsku

Bewsztyk z polędwicy po angielsku

Składniki:

60 dkg polędwicy

sól

mielony pieprz

4 dkg smalcu

2 dkg masła

Polędwicę pokrajać w poprzek włókien na plastry o grubości 2 2,5 cm i uformować

je nożem w krążki. Smalec rozgrzać silnie na patelni, mięso włożyć na tłuszcz i

smażyć po ok. 4 min. z każdej strony. przed przewróceniem na drugą stronę mięso

przyprawić solą i pieprzem. pod koniec smażenia dodać masło. W ten sposób

otrzymuje się befsztyki silnie zrumienione z zewnątrz, a w środku krwiste.

 

Befsztyki podaje się na gorąco z frytkami, struganym chrzanem oraz sałatą,

sałatką z pomidorów, ogórkiem konserwowym i jarzyną z wody, np. z kalafiorem,

brukselką lub fasolką szparagową. Opłukany i oskrobany korzeń chrzanu trzeba

zestrugać ostrym nożem na bardzo cienkie, długie, zwijające się wiórki, posolić

i pokropić sokiem z cytryny Befsztyki wołowe bardziej wysmażone można 

przygotować z polędwicy wołowej lub z mięsa wołowego bez kości wykrajanego z

innej części tuszy, jednak bez tkanki łącznej. należy je pokrajać w poprzek

włókien na cieńsze plastry grubości l 1,5 cm, pobić lekko tłuczkiem, uformować,

dodać przyprawy i ewentualnie oprószyć mąką oraz smażyć nieco dłużej. Podawać

jak befsztyki po angielsku, lecz z ziemniakami puree oraz z dodatkiem oddzielnie

usmażonej cebuli.

Dodaj komentarz