Każdy pokarm roślinny jest substancją organiczną,a więc obok tłuszczów i węglowodanów, zawiera pewną, większą lub mniej sżą ilość białka. Źródłem białka skoncentrowanego są rośliny strączkowe, tzn. fasola, groch, soja, soczewica, a także orzechy i nasiona oleiste, takie jak siemię lniane, słonecznikowe, sezamowe i pestki dyni. We wszystkich innych warzywach i owocach białka jest mniej, ale to nie znaczy, że za mało. Wśród ssaków żyjących na naszej planecie istota ludzka ma najmniejsze zapotrzebowanie na białko. Świadczy o tym m.in. najniższy procent białka w mleku karmiącej kobiety, bo tylko 1,6 %, podczas gdy np. mleko samicy szczura ma tego białka 8,7 %. Wszystkie białka roślinne i zwierzęce składają się z tych samych 22 aminokwasów, tylko w rozmaitych kombinacjach. Osiem spośród nich organizm ludzki musi otrzymywać z zewnątrz, w pokarmie. Jadając potrawy przyrządzone z produktów zaliczanych do czterech grup pokarmowych, tzn. warzyw, owoców, zbóż i nasion strączkowych, uzyskuje się pokarm pełnowartościowy, a jednocześnie wolny od tych szkodliwych substancji, jakie zawarte są w mięsie i wędlinach.
Taką potrawą kompletną pod tym względem jest na przykład kapusta faszerowana ryżem z dodatkami. Oto przepis: