Bigos 1

SKŁADNIKI:

1,5 kg kapusty kiszonej
1,5 kg mięsa, w tym: żeberka, wołowina,
     łopatka
1 duża cebula
suszone grzyby – według uznania
wegeta,
pieprz
sól 

Kapustę wypłukać, zagotować i odcedzić, ale kwasu nie wylewać, tylko zostawić w jakimś naczyniu – może być potrzebny.
Zalać ją wodą, ponownie zagotować i znów odcedzić (tym razem kwas po prostu wylać).
Tak przygotowaną kapustę włożyć do dużego garnka, w którym będzie gotował się bigos, podlać wodą i wstawić na gaz.
Grzyby suszone namoczyć.
Mięso opłukać, pokroić w kawałki i lekko zrumienić na tłuszczu. Pod koniec smażenia mięsa dodać cebulę pokrojoną w kostkę, również podsmażyć. Całość mięsa z cebulą (można je przygotować wcześniej, nie musi być gorące) dodajemy do kapusty. Doprawiamy wegetą, solą, pieprzem, dodajemy suszone grzyby (wcześniej namoczone i dobrze wypłukane). Całość wymieszać i gotować. Gdyby po godzinie gotowania okazało się  za mało kwaśne, można dodać trochę kwasu, który został nam z pierwszego gotowania kapusty. Całość musi się gotować około 3 godzin – do zupełnej miękkości wszystkich składników.

Dodaj komentarz