Bigos mysliwski

Skladniki:
Kapusta kiszona 50 dag.
Kapusta biala 50 dag.
Cebula duza 1 szt.
Grzyby suszone 2 dag.
Boczek wedzony 15 dag.
Wieprzowina tlusta 20 dag.
Kielbasa 15 dag.
Wolowina okrawki 20 dag.
Smalec 5 dag.
Kiszony ogorek maly 1 szt.
Jablko winne male 1 szt.
Listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka jalowca
Sol, pieprz naturalny, koncentrat pomidorowy, cukier

Przepis:
Kapuste kiszona przeplukac w zimnej wodzie,odcedzic,oddusic i pokrajac lekko tasakiem. Biala,mocno zbita kapuste drobno posiekac. Obie kapusty ugotowac oddzielnie w dwoch garnkach,dodajac do kapusty kiszonej listek laurowy,ziele angielskie i jalowiec.

Umyte mieso pokroic w kostke i obsmazyc na tluszczu na jasnozloty kolor,po czym wraz z namoczonymi grzybami ugotowac do miekkosci. Boczek wedzony pokroic w niezbyt male kostki, obsmazyc,dodac pokrojona w kostke cebule i dalej smazyc do czasu az sie lekko zarumieni, wowczas dodac pokrojona w kostke lub polksiezyce kielbase i calosc smazyc jeszcze przez chwilke. Gdy mieso bedzie juz miekkie mozna je wraz z grzybami i kielbasa usmazona na boczku z cebula przelozyc do garnka z kapusta kiszona.Biala kapuste po ugotowaniu przelozyc do garnka z kapusta kiszona i dalej gotowac na malym ogniu bez przykrycia, aby bigos nieco odparowal.

Pod koniec gotowania do bigosu dodac potarte na tarce jarzynowej o grubych otworach jablko,ogorek kiszony i calosc przyprawic do smaku sola,zmielonym pieprzem,cukrem.Bigos tuz przed zdjeciem z ognia nalezy jeszcze przyprawic niewielka iloscia przesmazonego na tluszczu koncentratu pomidorowego.Podawac na cieplo z pieczywem.

Dodaj komentarz