Bigos

Składniki:
2 kg kiszonej kapusty, 60 dag wołowiny, 60 dag żeberek, 30 dag kiełbasy, 5 dag
suszonych śliwek, 2 łyżki stołowe Przyprawy do bigosu i potraw z kapusty.

Produkty
Przyprawa do bigosu i potraw z
kapusty

Przygotowanie:
Kapustę posiekać, zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia ok. 1,5 godziny.
Namoczyć śliwki. Mięso ugotować w lekko osolonej wodzie. Kapustę odcedzić, dodać pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę i śliwki. Całość zalać wywarem mięsnym, dodać przyprawę i gotować na małym ogniu 2-3 godziny często mieszając

. Nazajutrz odgrzać,podawać z pieczywem. Dodanie szklaneczki czerwonego, wytrawnego wina uatrakcyjnismak bigosu czyniąc go bardziej wykwintnym.

Dodaj komentarz