Bombowe ciasteczka
4–6 porcji
446 kcal/porcja
Składniki:
3 łyżki rodzynek
3 łyżki suszonej żurawiny
8 suszonych moreli
4 łyżki pestek dyni
4 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki migdałów obranych ze skórki
1/2 szklanki płatków orkiszowych
1/2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego
3 łyżki sezamu
1/5 kostki masła
trochę śmietany do sklejenia składników
Rodzynki, żurawinę i morele kroimy na bardzo małe kawałki. Pestki dyni i sło ‐
necznika szatkujemy, a płatki orkiszowe i owsiane mielimy (np. w młynku do
kawy lub robocie kuchennym). Wszystkie składniki mieszamy w misce razem
z sezamem, cukrem trzcinowym, masłem pokrojonym na mniejsze kawałki i śmie ‐
taną.
Zagniatamy „ciasto”, odrywamy porcje wielkości dużej śliwki, spłaszczamy
i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze
200˚C, dopóki ciasteczka się nie przyrumienią (ok. 15–20 mi nut).