BROKUŁY  WŁOSKIE

Spread the love

BROKUŁY  WŁOSKIE

BROKUŁY  WŁOSKIE

Pod względem wyglądu i zastosowania brokuły są zbliżone do kalafiorów.
Różnią się od nich dłuższą łodygą, ciemnozielonym kolorem
liści oraz kształtem i zabarwieniem „róży", czyli jadalnej części rośliny.
Róża przeważnie ma kolor fioletowy lub zielony, a w niektórych
odmianach – różowy lub biały. Róża główna wyrasta z wierzchołka
rośliny i składa się z wyraźnie sformowanych pączków, które
rozwijają się w kwiaty. Na bocznych pędach tworzą się róże znacznie
mniejsze, nadające się również do spożycia.

 

Uprawa. Brokuły są roślinami jednorocznymi. Można je uprawiać we
wszystkich regionach Polski. Najbardziej jednak sprzyja im klimat
łagodny i wilgotny. Rośliny te nie znoszą gleb podmokłych i zakwaszonych.
Nasiona wysiewamy w inspekcie lub na rozsadniku
w okresie od lutego do maja. Ponieważ najdorodniejsze róże otrzymuje
się w jesieni z ostatniego wysiewu, nie można więc dokonać
wysiewu później niż w końcu maja.


Na obsadzenie jednego ara gruntu trzeba mieć 3-4 g dobrze kiełkujących
nasion, aby otrzymać 30-40 sztuk rozsady.
Ze względu na długi okres wegetacji, brokułów nie należy sadzić
później niż w pierwszych dniach lipca. Przy zakładaniu rozsadnika

należy pamiętać, aby ziemia była próchniczna, łatwo przepuszczająca
wilgoć i szybko nagrzewająca się od słońca. Poza tym powinno to
być miejsce, na którym nie uprawiano warzyw z grupy kapustnych
co najmniej od 4 lat. Rozsady nie przetrzymuje się zbyt długo i skoro
tylko rośliny wypuszczają 4-6 liści, należy je przesadzać do gruntu
w okresie od kwietnia do początku lipca.

 

W sprzedaży znajdują się nasiona dwóch średniowczesnych odmian
brokułów – Walthan 29 i Calabrese green: przy czym ta druga
odmiana odznacza się lepszym smakiem. Odmianą późniejszą
jest Greenia. Daje większe zbiory i zawiera stosunkowo dużo suchej
masy.

Wartości odżywcze. Brokuły zajmują czołowe miejsce wśiród warzyw
jako źródł·o wartośoi odżywczych. Wikszą niż brokuły zawartość
witaminy C ma tylko nać pietruszki oraz papryka: większą zawartość
ka!rotenu ma tyliko jarmuż, marchew, szpinak i dynia. Brokuły bogate
są także w białko, węgfowodany i składniki mineralne. Po zamrożeniu
nie traci nic ze swoich wartośoi odżywczych i smakowych

Dodaj komentarz