BRUKSELKA
Roślina ta najlepiej udaje się w klimacie umiarkowanym, w okolicach
nadmorskich, gdzie chłodne lato i ciepła długa jesień zapewniają
konieczną normę wilgoci. Odporna jest na przymrozki, niektóre
zaś jej odmiany mogą pozostawać w czasie łagodniej zimy
w gruncie nawet do lutego·.
Brukselka charakteryzuje się wysokim pędem (60-90 cm), z którego
na całej długości z kątów liści wyrastają spiralnie ułożone, małe,
silnie zwinięte główki o kształcie owalnym lub kulistym. Liście wieńczące
wierzchołek rośliny tworzą większą, bardziej rozluźnioną głowę.
Brukselka jest rośliną dwuletnią i w drugim roku zarówno
z główek bocznych jak i z pąka wierzchołkowego wyrastają pędy
nasienne.
Uprawa. Pod uprawę brukselki nadaje się gleba próchniczna, zasobna
w składniki mineralne, oraz piaszczysto-gliniasta i niskotorfiasta.
Nasiona wysiewa się od połowy kwietnia do połowy maja,
w ilości 5 g na ar. Po upływie 4-5 tygodni wysadza się rozsadę do
gruntu. Brukselkę oczyszcza się z chwastów tylko w pierwszym okresie
wegetacji. Po zwarciu roślin, chwasty przestają im zagrażać.
Najbardziej u nas znaną i najdawniej uprawianą odmianą jest
Fest und Viel, która dobrze znosi przygruntowe przymrozki.
Główki brukselki obrywa się wówczas, gdy całkiem stwardnieją .
Wprawdzie te, które są osadzone na dolnej części rośliny, dojrzewają
wcześniej, jednak zasadniczy zbiór przypada na październik
lub listopad.
Wartość odżywcza. Brukselka powinna często wchodzić w skład
naszego pożywienia ze względu na wysoką wartość witaminową
i stosunkowo dużą wartość kaloryczną. Jadalne główki zawierają
znaczne ilości białka, cukrów, składników mineralnych (fosfor, żelazo,
wapń) oraz karotenu i witaminy C.
Ze względu na możliwość zbiorów brukselki do późnej jesieni, wszystkim
działkowiczom i właścicielom ogródków przydomowych szczególnie
zaleca się uprawę tego warzywa