Budyń jaglany
4 porcje
250 kcal/porcja
deser bezglutenowy,
bezmleczny
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki wody
szczypta soli
1/2 szklanki mleka kokosowego
3 łyżeczki cukru trzcinowego
4 jabłka
1/3 szklanki płatków migdałów
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut, na małym ogniu, najlepiej bez dodatku wody, aż staną się miękkie.
Migdały prażymy na suchej patelni na złocisty kolor.
Kaszę gotujemy w wodzie ze szczyptą soli ok. 10-15 minut, aż całkowicie się rozgotuje. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe oraz cukier. Zdejmujemy z gazu i całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. Budyń nakładamy do miseczek. Dodajemy po dużej łyżce uduszonych jabłek i posypujemy prażonymi migdałami.