Budyniowe gruszki
4 porcje
249 kcal/porcja
deser bezmleczny,
bezcukrowy
Składniki:
2 duże twarde gruszki
- /4 szklanki naturalnego soku jabłkowego
1 i 1/2 szklanki mleka owsianego
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki syropu klonowego
1/2 laski wanilii
50 g płatków migdałów
100 g malin
100 g borówek
Gruszki obieramy, kroimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki gruszek gotujemy ok. 10-15 minut w soku jabłkowym.
Szklankę mleka owsianego gotujemy, a do połowy szklanki mleka dosypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy syrop klonowy oraz ziarenka wanilii. Gotujące się mleko zdejmujemy z ognia i dolewamy do niego, ciągle mieszając, pół szklanki zimnego mleka z mąką oraz dodatkami. Całość zagotowujemy. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni na złocisty kolor.
Dwie ćwiartki gruszki zalewamy odrobiną budyniu owsianego. Ozdabiamy malinami, borówkami i prażonymi płatkami migdałów.