Budyniowe gruszki

Budyniowe gruszki

4 porcje
249 kcal/porcja
deser bezmleczny,
bezcukrowy

Składniki:

2 duże twarde gruszki

  1. /4 szklanki naturalnego soku jabłkowego
    1 i 1/2 szklanki mleka owsianego
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżeczki syropu klonowego
    1/2 laski wanilii
    50 g płatków migdałów
    100 g malin
    100 g borówek

Gruszki obieramy, kroimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki gruszek gotujemy ok. 10-15 minut w soku jabłkowym.

Szklankę mleka owsianego gotujemy, a do połowy szklanki mleka dosypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy syrop klonowy oraz ziarenka wanilii. Gotujące się mleko zdejmujemy z ognia i dolewamy do niego, ciągle mieszając, pół szklanki zimnego mleka z mąką oraz dodatkami. Całość zagotowujemy. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni na złocisty kolor.

Dwie ćwiartki gruszki zalewamy odrobiną budyniu owsianego. Ozdabiamy mali­nami, borówkami i prażonymi płatkami migdałów.

 

Dodaj komentarz