Bułeczki z zieleniną

SKŁADNIKI:

30 dag mąki pszennej,
20 dag razowej mąki
pszennej,
5 dag drożdży,
szklanka mleka,
5 dag masła,
jajo,
łyżeczka cukru,
pęczek szczypiorku,
pęczek natki
pietruszki,
1,5 łyżeczki soli

Drożdże, mleko i cukier wymieszać w misce i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podrośnie, dodać mąkę, jajo, sól i stopione masło. Wyrabiać ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od miski, po czym postawić w ciepłym miejscu.

Gdy podwoi swoją objętość, wsypać posiekaną zieleninę i połączyć ją z ciastem. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na posypanej mąką blasze i odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 25 min.

Dodaj komentarz