BUŁKI GRAHAMKI
1 kg mąkij razowej (ok. 6 szklanek)
500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanek)
50 ml serwatki lub zakwasu
250 ml mleka
1 łyżka miodu lub cukru,
30 g drożdży
pól łyżki soli, ziarno sezamowe,
Mąkę przesiewamy kilka razy, aby nabrała pulchności. Drożdże rozczyniamy ciepłym mlekiem, dodajemy miód i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę łączymy z rozczynem i pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Wyróżnione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na posypanej mąką stolnicy na ok. 60 minut. Formujemy bułeczki, które układamy na posmarowanych tłuszczem blachach.
Bułeczki posypujemy sezamem i makiem.
Formy z bułeczkami odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pól godziny. Wkładamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż opukiwane będą wydawać głuchy dźwięk.