Canederlini pomidorowe

Spread the love
  • 250 g miąższu z białego czerstwego pieczywa
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 2 gałązki szałwi
  • 50 g szynki peklowanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • 2 kostki bulionu warzywnego KNORR
  • 2 łyżki mąki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 gałka muszkatołowa
  • suszony, zmielony czosnek do smaku
  • sól i pieprz do smaku

– Canederlini to pomysł na kluski importowany z północnych Włoch. Jednym z nieodzownych składników do produkcji tych kluseczek jest chleb. Po ulepieniu gotuje się je i czasami, dodatkowo odsmaża na maśle. Włosi jedzą je jako pierwsze danie lub podają w towarzystwie mięs i gulaszu

Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 30 min

Jak to zrobić:
1. Pokrój miąższ chleba w kostkę i wrzuć do miksera.
2. Dodaj mleko, masło i całość zmiksuj na jednolitą masę.
3. Zagotuj 1 litr wody i rozpuść 2 kostki bulionu warzywnego.
4. Posiekaj listki szałwi.
5. Pokrój szynkę w cieniutkie paseczki, przekrój je jeszcze na pół.
6. Rozbij i roztrzep jajko.
7. Do masy chlebowej dodaj szałwię, szynkę, jajko, szczyptę startej gałki, sól i pieprz.
8. Zagnieć ciasto, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
9. Podczas wyrabiania dodaj mąkę.
10. Uformuj kulki o średnicy 3 cm. Wrzuć je do wrzącego bulionu i gotuj 15 min.
11. Przelej przecier pomidorowy do rondelka. Podgrzej i dodaj 1 chochlę bulionu z garnka, w którym gotują się canederlini.
12. Trzymaj sos na ogniu, aż zgęstnieje.
13. Posiekaj drobno listki pietruszki.
14. Sos przypraw czosnkiem, solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
15. Odstaw z ognia i dodaj pietruszkę.
16. Odcedź canederlini i podawaj polane sosem.

Dodaj komentarz