
SKŁADNIKI:
2,5 kg słodkich pomidorów, bez skóry i pestek
6 dymek, pokrojonych
garść natki pietruszki, posiekanej + do dekoracji
garstka naci kopru włoskiego, posiekanego
2 łyżki listków estragonu, posiekanych
1—2 limonki
2 łyżeczki miodu
5OO ml koziego jogurtu
60 ml ołiwy
woda
sól, pieprz
do dekoracji: oregano, pomidorki koktajlowe i twardy biały kozi ser
Pomidory, dymki, po połowie natki i kopru, estragon, sok z 1 limonki, miód i jogurt składa- my do kielicha blendera i miksujemy na gładki mus. Dolewamy oliwę, mieszany. Dodajemy wodę do uzyskania ulubionej konsystencji.
Przyprawiamy do smaku, schładzamy.
Rozlewamy do miseczek, każdą porcję dekoru jemy połówkami pomidorków, kosteczkami sera. posypujemy oregano, skrapiamy oliwą.