Chłodnik pomidorowy z kozim serem

SKŁADNIKI:

2,5 kg słodkich pomidorów, bez skóry i pestek

6 dymek, pokrojonych

garść natki pietruszki, posiekanej + do dekoracji

garstka naci kopru włoskiego, posiekanego

2 łyżki listków estragonu, posiekanych

1—2 limonki

2 łyżeczki miodu

5OO ml koziego jogurtu

60 ml ołiwy

woda

sól, pieprz

do dekoracji: oregano, pomidorki koktajlowe i twardy biały kozi ser

Pomidory, dymki, po połowie natki i kopru, estragon, sok z 1 limonki, miód i jogurt składa- my do kielicha blendera i miksujemy na gładki mus. Dolewamy oliwę, mieszany. Dodajemy wodę do uzyskania ulubionej konsystencji.

Przyprawiamy do smaku, schładzamy.

Rozlewamy do miseczek, każdą porcję dekoru jemy połówkami pomidorków, kosteczkami sera. posypujemy oregano, skrapiamy oliwą.

Dodaj komentarz